• Familiewinkel
  • Service
  • Modisch en comfort
  • Kwaliteit
  • Snelle levering
  • Gratis verzending en retour

Geschiedenis

De eerste generatie schoenmakers Jonker, toen nog Juncker geheten, dateert van 1758.
Nicolaas Juncker, geboren in Duitsland te Wevelinghoven, huwde in 1789 onder de naam Jonker in Coevorden.
Hij was daarmee de eerste in een lange reeks schoenmakers.
  Rond 1900 ging het beroep langzamerhand over van schoenmaker naar schoenhandelaar, de vraag naar meer keuze en grotere collecties is hier de grondslag van geweest. Een van de laatste traditionele schoenmakers was Johannes Jonker. Zijn drie zonen zijn letterlijk opgegroeid in de schoenen. Zo was Willem Jonker schoenhersteller en zijn Henk en Johan Jonker in de schoenhandel terecht gekomen. Zo bestaat Jonker Schoenen nu al ruim 210 jaar in Coevorden.
Ondanks dat voor velen Jonker een begrip is aan de Markt van Coevorden, zaten ze voor 1929 aan de Bentheimerstraat. Een foto van de oude winkel is hier rechts te zien. Doordat er steeds minder schoenen handmatig gemaakt werden en steeds meer machinaal werden de collecties ook groter en ontstond er gebrek aan ruimte in deze winkel. Hiermee was de verhuizing naar de markt een feit.

Nog steeds is Jonker op hetzelfde plekje aan de Markt gevestigd. De foto hiernaast is van 1962. Het feit dat de Markt zelf autovrij is geworden heeft ook een positieve invloed op de winkel gehad ierdoor kon de winkel worden uitgebreid. Daarbij is er nu een groot en gratis parkeerterrein op loopafstand.
Tegenwoordig gebruiken we een geautomatiseerd kassasysteem, maar vroeger werden de rekeningen nog met de hand geschreven en voorzien van een echtheidszegel. De rekening hiernaast is uit 1921, toen Jonker nog aan de Bentheimerstraat gevestigd was.

In de loop der jaren zijn er talloze verbouwingen geweest. In 1974 is de kelder tot winkelruimte omgebouwd (dit is het pand bijna fataal geworden!). In 1986 is de vitrine die los voor de winkel stond bij de winkel aangetrokken door middel van een glazen schuifpui. De laatste verbouwing dateert van 2008, toen zijn alle niveauverschillen verwijderd en werd de winkel voorzien van een geheel nieuw en fris interieur.Hierboven ziet u een foto van de laatste verbouwing, de oude winkelpui is totaal vervangen door een morderne winkelpui met automatische schuifdeuren.